Суббота, 18.05.2024
Мой сайт
Меню сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 0
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2014 » Август » 1 » Запор харчування. Дієта при запорах
03:56

Запор харчування. Дієта при запорах





08

Січ 2011

Запори зустрічаються при різних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також у здорових людей, які ведуть неправильний спосіб життя. Хронічні звичні запори здатні не тільки погіршити перебіг основного захворювання, але і викликати стійке зниження настрою (депресію), а також функціональні порушення діяльності центральної нервової системи (невроз).

Причини появи і види запорів

Запор – це постійне недостатнє спорожнення кишечника, яке може виникнути як ускладнення якогось іншого захворювання шлунково-кишкового тракту, нервових або ендокринних захворювань, а також на тлі неправильного харчування або малорухливого способу життя. У нормі спорожнення кишечника відбувається раз на добу, рідше – 2-3 рази на добу.

За механізмом розвитку запори діляться на атонічні, спастичні і діскінетіческіе. Атонічні запори виникають при зниженні рухової активності кишечника, коли калові маси не проштовхуються до виходу з-за відсутності перистальтики. Такі запори характерні для тих, хто веде малорухливий спосіб життя і харчується висококалорійною їжею.

Спастичні запори виникають внаслідок постійного спазму (стиснення) гладкої мускулатури кишечника. У цьому випадку калові маси затримуються в кишечнику з-за того, що різко звужується його просвіт. Спастичні запори характерні для різних функціональних розладів нервової системи (наприклад, для вегето-судинних розладів). Крім того, вони можуть виникати при наявності болючою дефекації (наприклад, при наявності геморою).

Діскінетіческіе закрепи виникають при порушенні координації різних видів рухів кишечника, в результаті якого розвиваються одночасно спазми в одних ділянках і атонія в інших.

Через запорів страждає загальне самопочуття людини, так як затримка калових мас у кишечнику призводить до всмоктування в кров токсичних продуктів обміну. Тому люди, які страждають запорами, часто відчувають слабкість, нездужання, головні болі. У них постійно плохое настрій і відчуття незадоволеності життям.

Харчування при атонічних запорах

При атонічних запорах правильне харчування обов’язково повинно поєднуватися з посильною фізичним навантаженням. Для того, щоб змусити кишечник рухатися більш активно, його потрібно досить наповнити. З цією метою рекомендується прийом їжі, багатої грубою клітковиною. Це свіжі овочі, фрукти, каші. Добре підійдуть, наприклад, салати зі свіжої капусти та моркви з рослинним маслом. Але деякі люди з працею переносять сирі овочі, внаслідок невеликий ферментативної недостатності у них може від такої їжі здуватися живіт (метеоризм). Таким пацієнтам рекомендуються овочі у відварному вигляді, наприклад, вінегрет. Овочі та фрукти краще вживати у вигляді шматочків, а не у вигляді пюре.

При атонічних закрепах рекомендується вживати достатню кількість рослинних олій, наприклад, оливкової (а й соняшникова також цілком підійде). Сприяють спорожнення кишечника солодкі страви – вони дратують слизову оболонку кишечника і змушують його рухатися. Тому в раціоні повинні бути мед та інші солодкі страви, а також сухофрукти (чорнослив, інжир, курага). Прекрасне оздоровлюючий вплив на кишечник надають також кисломолочні напої, овочеві і фруктові соки.

У будь-якому випадку люди, які страждають атоническими запорами, повинні щодня з’їдати великий об’єм їжі малій калорійності. Калорійність краще знижувати за рахунок тваринних жирів (жирного м’яса і риби, жирних молочних продуктів).

Харчування при спастичних запорах

Харчування при спастичних запорах зовсім інше. Мета дієти – механічне і хімічне щадіння кишечнику. Тому в раціоні людей, які страждають спастичними закрепами, не повинно бути великої кількості клітковини, а овочі повинні подаватися тільки в подрібненому напіврідкому вигляді (пюре). Їжа готується на пару, вариться або гаситься. Виключаються холодні страви – вони стимулюють рухову активність кишечника.

Рекомендується збільшити в раЦионі обсяг жирів, особливо, молочних (вершки, вершкове масло) і рослинних – вони знімають спазм гладкої мускулатури кишечника. При цьому корисні мінеральні води Славяновская, Єсентуки-17, Баталінская в холодному або підігрітому вигляді.

Не можна вживати овочі, багаті ефірними маслами (цибуля, часник, редиска, редька і так далі), спеції, консерви, копчені, мариновані та смажені страви. І, звичайно ж, необхідно уникати стресів і важких навантажень (як фізичних, так і психічних).

Велике значення при спастичних запорах має регулярне (в один і той же час) звільнення кишечнику. Для того щоб привчити до цього організм, рекомендується вранці натщесерце випити склянку свіжовичавленого фруктового соку, через півгодини поснідати, і ще через півгодини викликати дефекацію, помассировав живіт або ритмічно втягуючи задній прохід. З часом ці прийоми не знадобляться, оскільки виробиться умовний рефлекс.

Запор – це не просто неприємний стан, він може бути ознакою серйозного захворювання, яке вимагає своєчасного виявлення та лікування.

Категорія: Види дієт



Источник: wumensblog.ru
Просмотров: 386 | Добавил: giving | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Август 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Copyright MyCorp © 2024
    Сделать бесплатный сайт с uCoz