08
Січ 2011
Запори зустрічаються при різних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також у здорових людей, які ведуть неправильний спосіб життя. Хронічні звичні запори здатні не тільки погіршити перебіг основного захворювання, але і викликати стійке зниження настрою (депресію), а також функціональні порушення діяльності центральної нервової системи (невроз).
Причини появи і види запорів
Запор – це постійне недостатнє спорожнення кишечника, яке може виникнути як ускладнення якогось іншого захворювання шлунково-кишкового тракту, нервових або ендокринних захворювань, а також на тлі неправильного харчування або малорухливого способу життя. У нормі спорожнення кишечника відбувається раз на добу, рідше – 2-3 рази на добу.
За механізмом розвитку запори діляться на атонічні, спастичні і діскінетіческіе. Атонічні запори виникають при зниженні рухової активності кишечника, коли калові маси не проштовхуються до виходу з-за відсутності перистальтики. Такі запори характерні для тих, хто веде малорухливий спосіб життя і харчується висококалорійною їжею.
Спастичні запори виникають внаслідок постійного спазму (стиснення) гладкої мускулатури кишечника. У цьому випадку калові маси затримуються в кишечнику з-за того, що різко звужується його просвіт. Спастичні запори характерні для різних функціональних розладів нервової системи (наприклад, для вегето-судинних розладів). Крім того, вони можуть виникати при наявності болючою дефекації (наприклад, при наявності геморою).
Діскінетіческіе закрепи виникають при порушенні координації різних видів рухів кишечника, в результаті якого розвиваються одночасно спазми в одних ділянках і атонія в інших.
Через запорів страждає загальне самопочуття людини, так як затримка калових мас у кишечнику призводить до всмоктування в кров токсичних продуктів обміну. Тому люди, які страждають запорами, часто відчувають слабкість, нездужання, головні болі. У них постійно плохое настрій і відчуття незадоволеності життям.
Харчування при атонічних запорах
При атонічних запорах правильне харчування обов’язково повинно поєднуватися з посильною фізичним навантаженням. Для того, щоб змусити кишечник рухатися більш активно, його потрібно досить наповнити. З цією метою рекомендується прийом їжі, багатої грубою клітковиною. Це свіжі овочі, фрукти, каші. Добре підійдуть, наприклад, салати зі свіжої капусти та моркви з рослинним маслом. Але деякі люди з працею переносять сирі овочі, внаслідок невеликий ферментативної недостатності у них може від такої їжі здуватися живіт (метеоризм). Таким пацієнтам рекомендуються овочі у відварному вигляді, наприклад, вінегрет. Овочі та фрукти краще вживати у вигляді шматочків, а не у вигляді пюре.
При атонічних закрепах рекомендується вживати достатню кількість рослинних олій, наприклад, оливкової (а й соняшникова також цілком підійде). Сприяють спорожнення кишечника солодкі страви – вони дратують слизову оболонку кишечника і змушують його рухатися. Тому в раціоні повинні бути мед та інші солодкі страви, а також сухофрукти (чорнослив, інжир, курага). Прекрасне оздоровлюючий вплив на кишечник надають також кисломолочні напої, овочеві і фруктові соки.
У будь-якому випадку люди, які страждають атоническими запорами, повинні щодня з’їдати великий об’єм їжі малій калорійності. Калорійність краще знижувати за рахунок тваринних жирів (жирного м’яса і риби, жирних молочних продуктів).
Харчування при спастичних запорах
Харчування при спастичних запорах зовсім інше. Мета дієти – механічне і хімічне щадіння кишечнику. Тому в раціоні людей, які страждають спастичними закрепами, не повинно бути великої кількості клітковини, а овочі повинні подаватися тільки в подрібненому напіврідкому вигляді (пюре). Їжа готується на пару, вариться або гаситься. Виключаються холодні страви – вони стимулюють рухову активність кишечника.
Рекомендується збільшити в раЦионі обсяг жирів, особливо, молочних (вершки, вершкове масло) і рослинних – вони знімають спазм гладкої мускулатури кишечника. При цьому корисні мінеральні води Славяновская, Єсентуки-17, Баталінская в холодному або підігрітому вигляді.
Не можна вживати овочі, багаті ефірними маслами (цибуля, часник, редиска, редька і так далі), спеції, консерви, копчені, мариновані та смажені страви. І, звичайно ж, необхідно уникати стресів і важких навантажень (як фізичних, так і психічних).
Велике значення при спастичних запорах має регулярне (в один і той же час) звільнення кишечнику. Для того щоб привчити до цього організм, рекомендується вранці натщесерце випити склянку свіжовичавленого фруктового соку, через півгодини поснідати, і ще через півгодини викликати дефекацію, помассировав живіт або ритмічно втягуючи задній прохід. З часом ці прийоми не знадобляться, оскільки виробиться умовний рефлекс.
Запор – це не просто неприємний стан, він може бути ознакою серйозного захворювання, яке вимагає своєчасного виявлення та лікування.
Категорія: Види дієт