Суббота, 18.05.2024
Мой сайт
Меню сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 0
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2014 » Июнь » 4 » Молба вдигане запор. "Билла" изпробва ново оръжие за борба с общини
11:50

Молба вдигане запор. "Билла" изпробва ново оръжие за борба с общини





Кога ли жителите на Хасково ще видят тази емблема в своя град?

Кога ли жителите на Хасково ще видят тази емблема в своя град?

© Юлия ЛАЗАРОВА

анковите сметки на община Хасково са запорирани от "Билла", обяви кметът на Хасково Георги Иванов в началото на седмицата. Причина за крайната мярка се оказа дълг от над 600 хил. лева на общината към търговската верига. Иванов се оплака, че ако запорът не бъде вдигнат скоро, общинската администрация може да спре да функционира поради липса на средства.

Действието на търговската верига е първият случай, в който компания се възползва от влезлия в началото на месеца Граждански процесуален кодекс (ГПК). Той допуска принудително изпълнение върху средствата и на недобросъвестни общини длъжници.

Въпросният дълг е натрупан, след като хасковският кмет в продължение на три години пренебрегва решение на Върховния касационен съд (ВКС). Според него "Билла" трябва да получи обратно 340 хил. лева, които е платила авансово по неосъществена сделка за общински терен. Върху тази земя е трябвало да бъде построен магазинът на "Билла" в Хасково.

Спорът

През ноември 2000 г. община Хасково и "Билла Недвижимости" ЕООД сключват предварителен договор за закупуване на имот. Според "Билла" общината е искала авансово да й бъде преведена определена сума (около 340 хил. лева) и веригата го е направила. Кметът на Хасково Георги Иванов, който е на поста вече трети мандат (издиган от различни политически сили), обяснява, че около две трети от парите са били нужни, за да се отчуждят частни имоти върху терена, а останалите - за неговото разчистване.

Договорът е бил автоматично прекратен в края на 2001 г. според "Билла", защото теренът е бил с неясни собственици. Кметът също отбелязва, че те сами се отказали. Община Хасково отказва да върне авансово платената сума и следва съдебен процес. До април 2005 г. всички инстанции се произнасят в полза на "Билла". Иванов обяснява, че община Хасково после е завела ново дело срещу "Билла" заради разходите по разрушените сгради, които се намирали върху въпросния парцел. То обаче още не е решено окончателно от съда.

Протакането и развръзката

Според стария ГПК, който действаше до 1 март, в подобни случаи паричните вземания срещу държавните институции и общините се изплащат от бюджета им. Ако няма т.нар. кредит за целта, общината следва да го предвиди най-късно в следващия си бюджет. Така през 2005 г., 2006 г. и 2007 г. от "Билла" изпращат писма до кмета на Хасково с молба дължимото плащане да бъде предвидено в следващия бюджет. Кметът не е предложил нито веднъж на общинския съвет този разход да бъде планиран. Бездействието на Иванов води до натрупване на лихви, колкото самия дълг. В същото време все повече наближава предвиденото по закон т.нар. погасяване по давност на главницата (5 години) и лихвите (3 години) и така "Билла" е на път да загуби изцяло присъдената й от съда сума.

В началото на март обаче влезе в сила новият ГПК, който за пръв път предвиди спрямо недобросъвестните общини да може да се прилага принудително събиране на вземанията (ако не се засягат средства, постъпили от републиканския бюджет). "Билла" се възползва от тази промяна и чрез съдия-изпълнител запорира сметките на община Хасково. Кметът твърдеше, че общината няма никакъв достъп до тях, но съдия-изпълнителят и "Била" обясняваха, че запорът обхваща само дължимите 632 хил. лева. Толкова се оказа сумата, натрупана от 2002 г. до датата на запора.

Финалът

Кметът Георги Иванов окачестви казуса като противоречие на новия ГПК със Закона за бюджета, без да бъде по-конкретен. Той изказа тревогата си, че сега всяка община може да бъде поставена в ситуацията, в която попадна управляваната от него. Малка подробност е, че до проблема може и да не се стига - ако кметовете спазват закона и изплащат дълговете си.

Не беше редно физическите лица и фирмите да са длъжни да плащат задълженията си, а общините не, коментира Георги Дичев, съдия-изпълнителят, който запорира сметките на община Хасково по искане на "Билла". Той добави, че промяната в ГПК е съвсем нормална предвид европейското законодателство и факта, че срещу България вече са завеждани дела в Страсбург по казуси, сходни с възникналия между "Билла" и хасковската община. Освен това съобщи, че към сряда следобед почти всички дължими суми са преведени и той е разпоредил вдигане на запора.

Върху спорния парцел по информация на кмета на Хасково вече е изграден магазинът на веригата "Кауфланд". От "Билла" заявиха, че не са се отказали от плановете си да изградят супермаркети в града въпреки спора с неговия кмет.


Источник: www.capital.bg
Просмотров: 637 | Добавил: giving | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Июнь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Copyright MyCorp © 2024
    Сделать бесплатный сайт с uCoz